Bliv ekspert i at holde have

Det er ikke altid lige til, det der med at holde en have. Den skal passes, og der skal vandes og rives og sås og gødes og alt muligt andet, så der er ikke noget at sige til, at det for nogle kan virke uoverskueligt. Så snart du har fået styr på det, er der bare ikke noget mere tilfredsstillende end en smuk og frodig have.

Læs derfor med her, hvis du gerne vil have lidt grønnere fingre.

Hvornår skal du plante?

Planter er forskellige, så hvornår du skal plante og så, afhænger af den type plante, som du gerne vil have til at vokse i din have. Det kan dog i brede træk deles op som følgende:

  • Plantning af hæk kan ske på to forskellige tidspunkter, alt efter hvilken type hækkeplante, der er tale om. Løvfaldshække skal plantes mellem november og april, imens stedsegrønne hækkeplanter skal plantes mellem maj og september Så plantning af ligusterhæk kan du for eksempel gøres i juni.
  • For de fleste blomsterløg og –knolde, der blomstrer i foråret, gælder det, at de skal plantes i efteråret, helst i september eller oktober. Hvis de er sommerblomstrende, skal de plantes om foråret, senest i maj og tidligst når frosten er ovre.
  • Bærbuske skal plantes enten i det sene efterår eller det tidligere forår, så de har tid til at sætte rødder, inden sommeren kommer.
  • Stauder plantes enten om foråret eller efteråret, alt afhængigt af hvornår de har blomstringsperiode. Blomstrer de om foråret skal de plantes i september-oktober, hvorimod de skal plantes i april-maj, hvis de blomstrer om efteråret.
  • Hvornår du skal så grønsager afhænger af typen, men jorden skal generelt have en temperatur på 8 grader, før det anbefales at gå i gang. Grønsager som kartofler er blandt de første grønsager, du kan så, hvorimod de mere starte planter som majs og agurk først skal sås sidst på foråret/først på sommeren.

Husk at passe dine planter

Selvom haveplanterne står udenfor, skal du huske at passe dem. Du kan ikke bare regne med, at de får nok vand fra nedbør. Tjek derfor regelmæssigt, at dine haveplanter får den mængde vand, som de har behov for.

Det er også vigtigt at beskære sine haveplanter. Især buske og træer har godt af at blive beskåret. Hvad angår tidspunk for beskæring af æbletræer samt de fleste andre træer, er det bedst, at gør det om sommeren.